Despre Supraveghere de vecinatate

           Supravegherea de Vecinătate este totul despre reducerea criminalității. Noi credem că toată lumea ar trebui să poată să se simtă în siguranță unde ei trăiesc, și de aceea susținem campania de sensibilizare pentru prevenirea crimelor in localitățile rurale. Uneori apare percepția precum că cifra crimelor în general este mult mai mare în orașe decât în sate unde este un paradis al liniștii. Cu toate acestea, anumite tipuri de infracțiuni sunt nu doar mai frecvente în zonele rurale, dar și specifice, cum ar fi braconajul, furturile de animale și echipament. S-ar putea crede de asemenea că în sate rămân mai puțini oameni și prin urmare, s-ar putea crede, mai puține criminali - dar aceasta înseamnă, de asemenea, șansa ca un criminal să fie remarcat atunci când fură dintr-o casă părăsită. Acest lucru reprezintă o atracție pentru ei, mai ales daca au ochii pe anume echipamente scumpe sau lucruri de valoare. Dacă locuiți într-o zonă rurală este posibil că vă simți foarte izolat. Fie că sunteți victima unei infracțiuni sau nu, acest lucru poate să te facă sa te simți vulnerabil. Apartenența la o comunitate de oameni care au grijă unii de alții este foarte important pentru sănătatea mentală și senzația de bunăstare, precum și te ajută să previi crimele.

Programul de ,,Supraveghere de Vecinătate"- împărtășește îngrijorarea comunităților cu privire la crimă și violență și impactul lor asupra vieții oamenilor.

Deși instituțiile statului au responsabilitatea principală pentru asigurarea securității, din 2012 Supravegherea de Vecinătate a întreprins o serie de inițiative concrete menite să reducă incidența violenței și a altor infracțiuni în Republica Moldova.

 Națiunea noastră este construită pe puterea cetățenilor noștri. În fiecare zi, ne întâlnim cu situații în care trebuie să fim ochii și urechile apărătorilor legii. Supravegherea de vecinătate nu doar permite cetățenilor să ajute în lupta împotriva criminalității dar de asemenea este o oportunitate pentru comunitate de a se consolida. Supravegherea de Vecinătate se bazează pe înțelegerea reciprocă între cetățenii de rând, ajutându-se unii pe alții.

 Supravegherea de vecinătate este un program independent care are drept scop sa contribuie la reducerea numărului de crime în localități.