Cetățenii mai interesați de colaborare și crearea unui mediu sigur în localitățile unde locuiesc

Telenesti30.10.157 acorduri de constituire a sectoarelor de Supraveghere de Vecinătate în satele Mîndrești și Ciulucani, au fost semnate la 30 octombrie curent. Evenimentul a avut loc în incinta primăriei Mîndrești, raionul Teleneşti, unde au participat reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției și Asociaţiei Obşteşti „Eco-Răzeni”, precum şi 80 de locuitori.

Scopul reuniunii a constat în consolidarea capacităţilor autorităţilor locale, cetăţenilor şi Poliţiei de a avea o comunicare mai eficientă, de a răspunde provocărilor şi de a interveni de comun la soluţionarea unor situaţii dificile de interes comunitar.

Membrii sectoarelor de “Supraveghere de Vecinătate” au primit materiale informative cu recomandări cum să-şi protejeze proprietatea şi familia, să contribuie la asigurarea ordinii în localitatea unde locuiesc, pentru a avea o interacțiune mai eficientă cu Poliția și autoritățile publice locale, precum și alte sfaturi utile pentru crearea de comun cu actorii implicați în proiect a unui parteneriat durabil.

Prezenți la eveniment, cu Centrul Mobil de Prevenire și Informare al Poliției, polițiștii au pus la dispoziția cetățenilor informații referitoare la diferite tematici relevante de anti-victimizare, cu scopul de a spori gradul de informare a populației despre măsurile și metodele de asigurare a securității personale și de protecție a bunurilor din posesie.

Amintim, Supravegherea de Vecinătate este un model econom şi eficient, bazat pe sentimentul de solidaritate comunitară şi ajutor reciproc, conceput pentru a spori gradul de securitate şi prevenire a infracţionalităţii la nivel de comunitate și nu necesită cheltuieli din partea cetățenilor.

Menționăm, Proiectul „Supraveghere de Vecinătate” a fost lansat în anul 2012 de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în colaborare cu organizația “Neighbourhood Watch” din Estonia și Inspectoratul General al Poliției.

De la lansarea proiectului în raioanele Ialoveni, Hînceşti, Ungheni, Telenești, Cimișlia, Rîșcani, Glodeni, Sîngerei, Căușeni şi comuna Budești, mun. Chișinău, au fost constituite 138 sectoare de Supraveghere de Vecinătate în 35 de localități din țară, care întrunesc circa 2 500 de familii.

Sursa: www.igp.gov.md