Consolidarea parteneriatului între Poliție și cetățeni, discutat la conferința anuală a Asociațiilor de Supraveghere de Vecinătate

conferintaEUNWA2015Timp de două zile, reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției și Asociației Obștești ”Eco-Răzeni” au participat, în orașul Castel Ritaldi, Italia, la cea de a II-a Conferință anuală a reprezentanților Asociațiilor de Supraveghere de Vecinătate, reuniunea organizată de Asociația Europeană de Supraveghere de Vecinătate (EUNWA) și Asociația Controlului de Vecinătate din Italia.

Evenimentul a întrunit 60 de participanți din 14 state europene și anume reprezentanți ai Poliției, asociațiilor implementatoare de programe în domeniul prevenirii infracționalității, autorităților publice locale, experți în domeniu și lideri ai comunității care au susținut inițiativele de implementare a acestor programe.

În cadrul întîlnirii, au fost puse în discuție rezultatele activităților desfășurate în domeniu, împărtășirea experienţei şi bunelor practici de organizare a activităților de consolidare a parteneriatului dintre Poliție și societate.

Discuțiile prioritare din cadrul conferinței sau axat pe perspectivele de dezvoltare în continuare a Asociațiilor de Supraveghere de Vecinătate, rezultatele şi problemele întîmpinate, în scopul consolidării capacităților de colaborare între cetățeni, autorităţile locale şi Poliţie.

Inspectoratul General al Poliției și Asociația ”Eco-Răzeni”, coordonatoare a proiectului Supraveghere de Vecinătate în Moldova, au prezentat experiența și bunele practici implementate de către Poliția moldovenească la compartimentul consolidării capacităţilor Poliţiei, de a avea o comunicare eficientă cu membrii societăţii civile, privind cunoaşterea problemelor şi necesităţilor comunităţii în care activează, în vederea creării spiritului de siguranţă în rîndul cetăţenilor.

Menționăm, Proiectul „Supraveghere de Vecinătate” a fost lansat în anul 2012 de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în colaborare cu organizația “Neighbourhood Watch” din Estonia și Inspectoratul General al Poliției, avînd ca partener Primăria satului Răzeni și Consiliul raionul Ialoveni.

De la lansarea proiectului în raioanele Ialoveni, Hînceşti, Ungheni, Telenești, Cimișlia, Rîșcani, Glodeni, Sîngerei, Căușeni şi comuna Budești, mun. Chișinău, au fost constituite 131 sectoare de Supraveghere de Vecinătate în 32 de localități din țară, care întrunesc circa 2 300 de familii.

La fel, au fost desfășurate 2 Forumuri a Liderilor Sectoarelor de Supraveghere de Vecinătate, Campania de informare și sensibilizare ”Comunități integre viitor în siguranță” și la 15 mai curent, acțiunea socială cu genericul ”Ziua siguranței”.

Sursa: www.igp.gov.md