Acțiunea socială „Ziua Siguranței”

La 15 mai, curent, Asociația Obstească “Eco-Razeni” în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției au organizat Acţiunea socială “Ziua siguranţei”, desfășurată în comuna Budesti, municipiul Chisinau.
La eveniment au participat seful adjunct a Inspectoratului General al Politiei, Gherghe Cavcaliuc, membrul consiliului de administrare al Asociației Eesti Naabrivalve din Estonia, Tiina Ristmae, primarul comunei Budesti, Nina Costiuc, reprezentanți ai Asociației Obstesti „Eco-Razeni”, angajați din cadrul IGP precum și societatea civilă.
Programul a urmărit familiarizarea, iniţierea şi dezvoltarea parteneriatului cu societatea civilă în vederea asigurării unui mediu de securitate în comunitate, precum şi integritatea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor.
Astfel, în cadrul acțiunii au participat Subdiviziunile specializate ale Inspectoratul General al Poliţiei precum Direcţia generală securitate publică, Inspectoratul naţional de patrulare, Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger”, Centrul Chinologic și IP Ciocana al DP a mun. Chişinău.
Cu un program au venit și Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, Departamentului Poliției de Frontieră, Federația de Lupte Universale, organizații de pază și securitate și asociații obștești din domeniul drepturilor omului și protecției copiilor.
Astfel, vizitatorii au putut vedea demonstraţii speciale cu elemente şi exerciţii specifice de luptă, aplicaţii specifice de menţinere a ordinii publice şi tehnici de autoaparare, prezentate de polițiștii de la Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger”.
La fel, Directia generala securitate publica a prezentat Centrului Mobil de Prevenire și Informare al Politiei, astfel cetățenii au fost informați despre rolul şi sarcinile instituţiilor responsabile de asigurarea ordinii şi securităţii publice, precum și conştientizarea faptului că, crearea unui mediu sigur nu este doar responsabilitatea Poliţiei, ci un rezultat obţinut din eforturile şi parteneriatul comun dintre aceste două entităţi.
Cei de la Inspectoratul Naţional de Patrulare au prezentat tehnica şi metodele pe care le folosesc la implementarea politicii de stat în domeniul asigurării legalităţii, ordinii publice, siguranţei transporturilor şi circulaţiei rutiere, apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi a proprietăţii publice şi private.
Cu o demonstrație a cîinilor detectori care sînt antrenaţi în prevenirea infracţiunilor, urmărirea şi reţinerea persoanelor care au săvîrşit fărădelegi au venit cei de la Centrul Chinologic al IGP.
Organizaţiile de pază şi securitate au participat la eveniment cu expunerea tehnicilor şi tehnologiilor moderne de pază şi securitate utilizate la amenajarea încăperilor cu sisteme de detectare şi monitorizare video, folosite în scopul prevenirii infracţiunilor şi contravenţiilor.
ONG-urile au intervenit cu o expoziţie de materiale informative (pliante, foi volante, postere etc.) referitoare la serviciile pe care le oferă, cu distribuirea acestora.
La rîndul său, Asociaţia Obştească “Eco-Răzeni” a prezentat o expoziţia de fotografii realizată în cadrul Programului cu genericul „Supraveghere de Vecinătate în acţiune”.
Menționăm, evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului “Development of Community Safety in Moldovan rural areas through experience of Estonian Neighbourhood Watch – II”, implimentat de catre Asociatia Obsteasca “Eco-Razeni” în parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei prin intermediul Progrmului “Development and humanitarian aid funds”.