Vizita de studiu a expertilor din Estonia in Republica Moldova

dsc01991In perioada 22 – 26 octombrie in Republica Moldova s-a aflat o delegatie din Estonia.

Evenimentul a fost desfăşurat în cadrul proiectului implementat de Asociația Obștească ”Eco-Răzeni”, cu suportul Fundației Soros Moldova, în scopul abordării practicilor altor ţări în domeniul asigurării securităţii comunitare şi oportunitatea aplicării lor în Republica Moldova.

Participantii au efectuate vizite la Ministerul Afacerilor Interne, la Comisia Parlamentara pentru Aparare si Ordine Publica, la Comisariatul General al Orasului Chisinau. O atentie sporita a fost acordata raionului Ialoveni unde au fost realizate intilniri cu reprezentantii administratiei raionale, comisariatul de politie din r-nul Ialoveni. De asemenea au fost vizitate satele Razeni si Bardar.

La data de 25 octombrie 2012, a fost organizata masa rotundă cu genericul „Securitatea şi Siguranţa Comunitară: Implicarea Actorilor Locali”. Scopul mesei rotunde a fost de a analiza experienţa Estoniei, Poloniei, Letoniei, Kîrgîzstanului în domeniul implementării conceptului serviciului de securitate comunitară (Neighbourhood Watch) bazat pe supraveghere de vecinătate şi formularea recomandărilor relevante pentru transferul acestor practici în Republica Moldova.

Un comunicat referitor la masa rotunda a fost publicat pe pagina Ministerului Afacerilor Interne la adresa: http://mai.md .

Proiectul: „Securitate şi Siguranţă Comunitară: Implicarea Actorilor Locali” vizează securitatea comunitară în Moldova, care este afectată de numărul limitat de poliţişti comunitari, interesul scăzut şi implicarea insuficientă a societăţii civile şi autorităţilor locale în acţiuni orientate către siguranţa cetăţenilor.