Atenţie! Zonă supravegheată de vecini!

Cum ar fi dacă vecinii noştri ar fi şi mai atenţi la ce se întâmplă în curtea noastră? Nou şi vechi. Legal şi oficial. Tradiţional şi eficient. Recent, am descoperit că aceea ce pe la noi se practică de vremuri şi vremuri devine, de câteva zeci de ani şi pas cu pas, un soi de inovaţie în domeniul securităţii peste tot în lume. Iar bunicuţele şi bunicii din faţa blocului şi toţi participanţii activi la discuţiile “despre unul, despre altul” din sat, iau parte, fără să ştie, la un proiect de anvergură internaţională. Adică, să ştii şi să spui ce s-a petrecut în, sau pe lângă, ograda vecinului este de bine. Şi e de bine atâta timp cât contribuie la asigurarea securităţii vecinilor.

“Neighborhood watch” este un proiect care presupune, simplu, ajutorul reciproc dintre vecini în problemele legate de securitate. Consimţim să ajutăm în soluţionarea unor chestiuni legate de securitatea personală, securitatea proprietăţii, diminuarea fricii faţă de criminalitate prin sporirea sentimentului de securitate şi, într-un final, îmbunătăţirea mediului în care locuim. Iar aşa precum la aceste criterii subsemnează şi vecinii, beneficiem, la rândul nostru, de avantajele tocmai enumerate.

Cineva ar putea spune că de aceste aspecte ar trebui să se ocupe exclusiv organele de forţă. Adevărat. Dar nu şi exclusiv. Reprezentanţii poliţiei nu pot fi, mereu, oriunde, pentru a depista nereguli sau abateri de la lege. Vecinii, în schimb, au această posibilitate. Aşa, observaţiile vecinilor ajung să fie declaraţii-cheie în prevenirea sau descoperirea infracţiunilor.

În SUA, proiectul respectiv există din perioada anilor ’60. Marea Britanie a adoptat aceste practici în anii ’80. În Estonia, proiectul e derulat din anul 2000. Iar respectând buna tradiţie de preluarea a bunelor practici şi a transferului de experienţă între Republica Moldova şi Estonia, “Neighborhood watch” ar putea fi preluat şi de către oamenii cu inţiativă din Moldova.

Participarea la proiectul ”Neighborhood watch” este absolut benevolă. Fiecare proiect are un coordonator şi de fiecare proiect este responsabil un poliţist de sector. De obicei, sunt organizate adunări ale vecinilor, fapt care le permite să se cunoască mai bine, precum şi discutarea problemelor existente. Totodată, proiectul implică desfăşurarea campaniilor sociale de prevenire a criminalităţii, în mod special în rândul tinerilor, elaborarea materialelor informaţionale (tipărite, audio, video) cu privire la tehnicile de autoapărare sau contribuirea la asigurarea securităţii în sector.

Vio1-249x300Practic, lucrurile arată astfel: de la bun început, membrii comunităţii se întrunesc pentru a face schimb de informaţii cu privire la datele lor de contact, automobilele lor şi ale apropiaţilor ş.a.. În situaţia în care cineva observă o maşină suspectă, ori persoane străine sau dubioase în zonă, are liber la a suna vecinii, fie poliţistul de sector, pentru a se asigura că totul este în regulă. Poliţistul apreciază nivelul de pericol şi intervine fie prin acordarea de sfaturi cu privire la acţiunile ulterioare, fie prin prezenţa la faţa locului. De pildă, întrebarea, adresată la timp, din parte unui vecin – “Ai lăsat deschisă uşa de la casă?” – a dus la depistarea unei tentative de furt şi reţinerea imediată a infractorilor.

Pe de altă parte, reprezentanţii poliţiei estoniene declară că anume locuitorii sunt acei care vin cu iniţiativa implementării proiectului. Există şi persoane care activează în calitate de voluntari, de rând cu poliţiştii, în asigurarea ordinii publice. A crescut încrederea cetăţenilor în poliţie. Oamenii spun că merg liniştiţi în vacanţă, contând pe vecinii lor. Iar dovada clasică a eficienţei proiectului e reprezentată de… declaraţiile hoţilor, care afirmă că, de multe ori au a renunţat să acţioneze în sectoarele cu indicatorul “Neighborhood watch”.

Crearea unor astfel de zone vorbeşte clar despre consolidarea relaţiilor dintre membrii comunităţii, dar şi a relaţiei cetăţean-autoritate, fapt spre care tindem, atât de mult, în Republica Moldova. Oamenii sunt mai încrezători, se simt în siguranţă, participă şi iau atitudine vizavi de ce se întâmplă în jur. Astfel, proiectul “Neighborhood watch” devine, fără îndoială, un alt exemplu de dezvoltare pentru Republica Moldova. Poate fi preluat şi implementat cu uşurinţă, mai cu seamă în condiţiile în care utilitatea sa îşi spune ferm cuvântul, iar acum două decenii Republica Moldova şi Republica Estonia împărtăşeau aceeaşi soartă.

Autor: Viorica Guzun www.viorica.guzun.md